Preventie van beroepsziekten

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris) zet sterk in op de preventie van bepaalde ziekten. Werknemers die op het werk een verhoogd risico op infectie lopen, kunnen via Fedris gratis vaccins aanvragen. Het gaat vooral om vaccins tegen hepatitis A en B, maar ook andere vaccins worden, onder bepaalde voorwaarden, terugbetaald.

Werd je omwille van lage rugpijn arbeidsongeschikt verklaard? Fedris biedt je dan maximum 36 multidisciplinaire revalidatiesessies aan om je rugpijn te verminderen of weg te nemen. Fedris vergoedt ook je verplaatsingskosten van en naar de revalidatiesessies en de ergonomische verbeteringen die nodig zijn aan je werkpost.

Specifiek voor voormalige houtbewerkers, voorziet Fedris een gratis onderzoek naar neus- en sinuskanker. Als tijdens zo’n onderzoek neuskanker wordt vastgesteld, wordt de ziekte automatisch als beroepsziekte erkend en een vergoeding toegekend.

Is het door je beroepsziekte onmogelijk om je vroegere job nog langer uit te voeren? Je kan dan via een herscholing van functie of beroep veranderen. Fedris betaalt een dergelijke opleiding volledig terug. Zolang je de opleiding volgt, ontvang je een vergoeding van 100% blijvende arbeidsongeschiktheid en een terugbetaling van je verplaatsingskosten van en naar de opleiding.