Voor werknemers, geheel of gedeeltelijk met fooien of bedieningsgeld betaald, worden de bijdragen in bepaalde gevallen berekend op dagforfaits (zie Deel 3).
De tabel hieronder bevat de dagforfaits die gelden vanaf 1 april 2008, zoals bevestigd door de FOD Sociale Zekerheid, variërend naargelang de sector, de uitgeoefende functie en de leeftijd van de werknemer op de laatste dag van het kwartaal.
Voor het berekenen van de gewijzigde bedragen vanaf 1 april 2008 voor de hoofdzakelijk met fooien betaalden in de horeca, werd cumulatief rekening gehouden met volgende elementen:
- de gedeeltelijke alignering van de basisforfaits met de conventionele minimumlonen in de sector
- de toetsing van de basisforfaits met het GGMMI.
Voor volgende functies wordt de eerste stap gezet van de alignering met de conventionele lonen (Ministerieel besluit van 30 april 2007 houdende uitvoering van artikel 25, § 3, tweede lid van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders):
- hulpkelner(in)-afruimer restaurant
- hulpkelner(in)-suite restaurant
- hulpkelner(in)-rijleider restaurant
- hulpkelner(in) banket
- hulp-barman/hulp-barmeid bar
- loopjongen/loopmeisje hotel
- voiturier hotel
- portier hotel
- kruier hotel
- kamerjongen/kamermeisje hotel
- hulp etage-kelner(in) roomservice
- aangestelde toiletten diversen
- aangestelde kleedkamer diversen
Voor het berekenen van de forfaitaire bedragen vanaf 1 april 2008 voor de zeevissers werd enkel rekening gehouden met de indexatie van de basisforfaits.


Voor de gelegenheidsarbeiders in de sectoren van de landbouw en de tuinbouw, worden de bijdragen eveneens berekend op basis van een forfaitair dagloon.
De tabel hieronder bevat het forfaitair dagloon zoals het van toepassing is vanaf 1 januari 2008 volgens de berekeningen ons overgemaakt door de FOD Sociale Zekerheid.
Voor het berekenen van de bedragen vanaf 1 januari 2008, werd cumulatief rekening gehouden met volgende elementen:
- de indexatie van de basisforfaits
- de aanpassing van de basisforfaits aan de evolutie van het GGMMI
- de aanpassing van de basisforfaits aan de evolutie van de conventionele lonen zoals meegedeeld door de sector

Voor de gelegenheidswerknemers in de horecasector die aangegeven werden door een Dimona-light aangifte, worden de bijdragen eveneens berekend op basis van een forfaitair dagloon. De tabel hieronder bevat het forfaitair dagloon zoals het van toepassing is vanaf 1 januari 2008 volgens de berekeningen ons overgemaakt door de FOD Sociale Zekerheid.
Voor het berekenen van de bedragen vanaf 1 januari 2008, werd cumulatief rekening gehouden met volgende elementen:
- de indexatie van de basisforfaits
- de aanpassing van de basisforfaits aan de evolutie van het GGMMI
- de aanpassing van de basisforfaits aan de evolutie van de conventionele lonen zoals meegedeeld door de sector.

(1) Zowel voor het functienummer 96 als het functienummer 97, moet naast het forfait (aangegeven met looncode 1) ook een forfait toegevoegd worden van 6,33 EUR voor een tewerkstelling op zaterdag of de dag vóór een feestdag en van 12,66 EUR voor een tewerkstelling op zondag of op een feestdag (bedragen geldig vanaf 1 januari 2008 eveneens aangepast volgens de berekeningen ons overgemaakt door de FOD Sociale Zekerheid, aan te geven onder looncode 8). Voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen moeten deze bedragen eveneens verhoogd worden met 8 % voor de vakantieregeling arbeiders.