Tussentijdse Instructies

A. Horeca gelegenheidsarbeid (aanpassing vorige mededeling)
(juli 2007)

In de meededeling van juni (zie hieronder) werd meegedeeld dat wie na 30 juni 2007 werkgever wordt, vóór de tewerkstelling van zijn 1ste gelegenheidswerknemer zijn keuze voor Dimona-light of full-Dimona, moet kenbaar maken aan het Fonds.

Wie werkgever wordt na 30 juni 2007 moet zich echter in elk geval bij de RSZ laten inschrijven. Wij vragen dan ook om aan de Directie Identificatie van de RSZ, samen met het inschrijvingsformulier (ID 122), de bijlage te bezorgen “Keuzeformulier met betrekking tot het soort DIMONA-aangiftes voor gelegenheidswerknemers”, waarbij de keuze voor full-Dimona of voor Dimona-Light kan worden meegedeeld.

B. Horeca gelegenheidsarbeid
(juni 2007)

Vanaf het 3de kwartaal 2007 zal het systeem van de superextra’s niet meer bestaan. In de plaats ervan komt het begrip ‘gelegenheidsarbeid’ met een volledige onderwerping, een aparte DIMONA-regeling en een aparte aangifte in de DMFA.

Wie?

Elke werknemer die door een werkgever in de horeca maximaal 2 opeenvolgende dagen tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk, is een gelegenheidswerknemer.

Dimona

Vanaf 1 juli 2007 bestaan 2 systemen van Dimona-aangiften naast elkaar voor deze werknemers. Enerzijds blijft het systeem van de Dimona-uren bestaan (hierna full-Dimona genoemd), anderzijds wordt een Dimona-light ingevoerd:

De werkgever moet kiezen welk systeem hij voor zijn gelegenheidswerknemers zal toepassen. Eens de keuze gedaan, blijft deze geldig voor het daarop volgende kalenderjaar. De keuze die hij nu voor de eerste keer moet maken vóór 30 juni 2007, is definitief tot 31 december 2008.

Uitzendkantoren hebben geen keuze en moeten voor hun werknemers steeds een Full-Dimona doen.

(1) Het tijdsblok ‘5-uren’ wijst erop dat de werknemer op die dag ten hoogste 5 uur effectief zal werken, het tijdsblok ’11-uren’ dient voor tewerkstellingen van meer dan 5 uur op een dag.

Wat moet de werkgever doen vóór 1 juli 2007?

Waarborg- en Sociaal Fonds Horeca & Aanverwante Bedrijven
Anspachlaan, 111 Bus 4
1000 Brussel
tel.: 02 513 61 21
fax: 02 513 89 54

Wat moet de werkgever doen vanaf 1 juli 2007 voor zijn Dimona-aangifte?


(*) Vermits vóór 1 januari 2008 een Dimona-light aangifte technisch niet mogelijk zal zijn, moet voor deze werknemers tot dan geen enkele Dimona-aangifte gebeuren. Wat zijn de basisbedragen waarop de bijdragen worden berekend?



Voor onderbroken tewerkstellingen (bv. de werknemer werkt op een dag van 11u tot 13u en van 16u tot 18u) is steeds het 11-uren forfait van toepassing.


Wat naar de Dmfa toe?

Vanaf het derde kwartaal van 2007 worden aparte werkgeverscategorieën toegekend aan de werkgevers uit de Horeca, dit in functie van hun keuze voor Dimona-uren of Dimona-light. Op deze categorieën mogen alleen de gelegenheidswerkers aangegeven worden; de andere werknemers worden dus, zoals vroeger, aangegeven op de categorieën 016 of 017.

Tussenkomst administratiekosten erkend sociaal secretariaat

Zoals reeds aangekondigd in de instructies aan de werkgevers voor het tweede kwartaal van 2007, geldt met ingang van 1 april 2007, een tussenkomst voor de aansluiting bij een sociaal secretariaat voor de werkgevers die ressorteren onder het paritair comité van de Horeca.

De tussenkomst bedraagt 10,00 EUR per bereikt voltijds equivalent (VTE) per kwartaal. Het aantal VTE is de som van alle prestaties van het personeel van de werkgever gedurende het kwartaal. Via de prestatiebreuk µ, die ook gebruikt wordt voor de berekening van de structurele vermindering, bepaalt men het aantal VTE, met als beperking µ maximaal gelijk is aan 1 voor 1 werknemer bij 1 werkgever. Studenten die aangegeven worden met de solidariteitsbijdrage neemt men niet in aanmerking.

De RSZ voert de berekeningen uit in de loop van de 1ste maand van het 2de kwartaal volgend op het kwartaal in kwestie, de eerste keer dus in oktober 2007. De verrekening gebeurt rechtstreeks tussen de RSZ en het sociaal secretariaat.