Deze mededeling is enkel van toepassing op de werkgevers van de lokale openbare sector.
Het proefproject ‘Instroom A’ biedt werknemers uit de lokale openbare sector die niet tewerkgesteld zijn in een activiteit die behoort tot de zorgsector*, de kans om een opleiding te volgen tot zorgkundige, gegradueerde verpleegkundige (A2) of bachelor in de verpleegkunde (A1). De opleiding tot zorgkundige in dit project is een deeltijds traject dat gecombineerd zal worden met werk en mag maximaal 2,5 jaar duren. De opleiding tot verpleegkundige is een voltijds traject en mag maximaal 4 jaar duren voor bachelor in de verpleegkunde en voor gegradueerde verpleegkunde maximaal 3 jaar in het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (HBO5) en maximaal 3,5 jaar in het onderwijs van de Franse gemeenschap. De deelnemers behouden intussen hun loon. Elk jaar wordt bepaald of het project wordt verlengd en hoeveel werknemers kunnen instappen.
* Onder “zorgsector” wordt bedoeld: de ziekenhuizen, de psychiatrische verzorgingstehuizen, de initiatieven voor beschut wonen, de rustoorden voor bejaarden, de rust- en verzorgingstehuizen, de diensten voor thuisverpleging, de wijkgezindheidscentra, de revalidatiecentra en de dagverzorgingscentra.
Toelatingsvoorwaarden
Om deze opleiding te kunnen volgen dient de werknemer op 31 augustus 2023 aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- tewerkgesteld zijn in een instelling die behoort tot de lokale openbare sector, maar waarbij de activiteit niet behoort tot de zorgsector;
- tenminste halftijds tewerkgesteld zijn als statutair, met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur of met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur met de garantie van de werkgever dat de werknemer, eenmaal geselecteerd voor de opleiding, in dienst gehouden wordt voor de duur van de opleiding (schriftelijk bewijs noodzakelijk bij kandidatuurstelling);
- een minimumervaring hebben van 3 jaar binnen de openbare sector;
- voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van het onderwijs dat de werknemer wil volgen (indien een toelatingsproef moet worden afgelegd, dient deze voor het begin van het schooljaar zijn afgerond);
- niet in het bezit zijn van een masterdiploma;
- niet in het bezit zijn van een brevet, graduaat of een diploma van bachelor in de verpleegkunde;
- niet reeds in opleiding zijn in een gekwalificeerd vormingstraject gefinancierd met middelen van fondsen sociale Maribel of sociale akkoorden voor de non-profitsectoren;
- bij aanvang van de opleiding nog een voorziene loopbaan hebben van 5 jaar per studiejaar;
- zich ertoe verbinden na het slagen in de opleiding minstens 5 jaar te zullen werken als zorgkundige of verpleegkundige (voltijds of deeltijds) binnen de federale of geregionaliseerde zorgsector.
Procedure
Wij verzoeken u om de werknemers die in aanmerking komen, op de hoogte te brengen van dit nieuwe project dat zich enkel richt op werknemers die nog niet in de zorgsector werken. Werknemers uit de openbare zorgsector vallen immers onder de opleidingsprojecten in het kader van het project ‘Vorming 600’.
De werknemers die geïnteresseerd zijn in dit aanbod en die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, kunnen zich kandidaat stellen door het inschrijvingsformulier, het werkgeversattest en het schoolattest volledig ingevuld, bij voorkeur per e-mail, te bezorgen aan de RSZ tegen 4 april 2023 op het adres maribel@rsz.fgov.be.
Bijkomende voorwaarde
Opleiding tot verpleegkundige
Van kandidaten die reeds een deelcertificaat van de opleiding tot verpleegkundige hebben behaald en die in principe een opleiding van minder dan 3 jaar of 4 zouden kunnen volgen, zal niettemin gevraagd worden om de volledige opleiding te volgen indien het behalen van het certificaat dateert van meer dan 5 jaar geleden en m.a.w. behaald werd vóór 1 september 2018. Als die werknemers geselecteerd worden, moeten zij zich voor de opleidingsperiode waarop het behaalde certificaat betrekking heeft als vrij student inschrijven en bewijzen (resultaat van de examens en advies van school) dat zij het niveau hebben om de studies verder te zetten.
Opleiding tot zorgkundige
De werknemer kan mogelijk in aanmerking komen voor een verkort traject via een vorige opleiding (bv. logistiek assistent) of via bepaalde werkervaring in de sector. Hij moet dit bij de school navragen.
Selectie
De selectie van de kandidaten zal gebeuren door het Beheerscomité van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector bij de RSZ op basis van objectieve criteria. Het resultaat van de selectie zal schriftelijk worden medegedeeld aan de kandidaten evenals aan hun werkgever tegen begin juni.
De toelating tot de opleiding is pas definitief nadat de werknemer het “reglement werknemer” dat hij ontvangt na zijn selectie, getekend voor akkoord, heeft teruggestuurd en heeft deelgenomen aan één van de informatiesessies die zullen georganiseerd worden. Het reglement bevat de bepalingen van het Protocolakkoord van 24 februari 2022 betreffende het proefproject opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige voor werknemers van de lokale openbare sector in een activiteit die niet behoort tot de zorgsector, genaamd “Instroom A”.
De werkgever van zijn kant zal het “reglement werkgever”, dat hem zal opgestuurd worden samen met de brief tot kennisgeving van de beslissing tot selectie, getekend voor akkoord, moeten terugsturen.
De werknemer die tot de opleiding is toegelaten, dient vervangen te worden door een andere werknemer. Tot financiering van de tewerkstelling van deze vervanger in opleiding tot verpleegkundige, zal de werkgever van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector een tegemoetkoming ontvangen ten bedrage van maximaal 40.000,00 EUR op jaarbasis per voltijds tewerkgestelde werknemer.
De tegemoetkoming die is vastgelegd voor de vervanging van de werknemer die een deeltijdse opleiding tot zorgkundige volgt, bedraagt maximaal 20.000 EUR per werknemer op jaarbasis gezien de deeltijdse vrijstelling van de prestaties.
Bezwaar van de werkgever
Voor de opleidingen binnen het project ‘Instroom A’ geldt het volgende.
De werkgever kan zich niet verzetten tegen het indienen van de kandidatuur door een van zijn werknemers. Indien een werkgever van oordeel is dat een te groot aantal werknemers van zijn instelling hun kandidatuur neerleggen en dat een gunstig antwoord op hun kandidatuur organisatorische problemen schept voor zijn instelling, kan hij dit aan het advies van het overlegcomité bevoegd voor zijn instelling voorleggen. Het advies van dit comité dient binnen de 5 dagen doorgestuurd te worden aan het Beheerscomité van het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector dat vervolgens een gemotiveerde beslissing neemt.