Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Statutairen openbare sector

In overheidsdienst (FOD, leger, instelling van openbaar nut, gemeenschapsonderwijs, provinciale en plaatselijke besturen,...) zijn er in algemene zin twee soorten personeelsleden:

  • contractuelen, gebonden door een arbeidsovereenkomst;
  • statutairen, al dan niet in vast verband benoemd.

De contractuelen vallen onder toepassing van de socialezekerheidswet op basis van hun arbeidsovereenkomst. Op de statutairen is de wet uitdrukkelijk toepasselijk gemaakt. 

Voor de meeste personen die in overheidsdienst werken, is de toepassing van de socialezekerheidswet beperkt tot een aantal socialezekerheidsregelingen. De werkgever staat zelf in voor de dekking van een aantal sociale risico's. De statutairen zijn enkel onderworpen aan de sector ZIV geneeskundige verzorging. Tijdens een ziekteperiode of de bevallingsrust betaalt de werkgever het loon van de statutairen door volgens het stelsel van het ziektekrediet. Op de contractuelen is meestal de regeling arbeidsongevallen en beroepsziekten van de openbare sector van toepassing.

Een 'stagiair met het oog op een vaste benoeming' is een statutair personeelslid dat nog niet vast benoemd is. De vaste benoeming wordt normaal verleend na het doorlopen van de stageperiode en een gunstige evaluatie. Voor de sociale zekerheid wordt deze stagiair gelijkgesteld met een vastbenoemde.

Een stagiair met het oog op een vaste benoeming die tijdens zijn stage ontslagen wordt of na zijn stage niet vastbenoemd wordt, wordt voor de duur van de opzeggingstermijn onderworpen aan de regeling van de contractuelen.

Bij het verlies van de hoedanigheid van statutair personeelslid geldt voor de sociale zekerheid een specifieke maatregel regularisatie 'ontslag statutairen'.

Bijkomende informatie 2

Bijkomende informatie DmfA - Statutairen openbare sector

In DMFA worden de statutairen van de openbare sector aangegeven in blok 90012 "Werknemerslijn" met de specifieke werknemerskengetallen : 

  • 675 type 0: als ze enkel onderworpen zijn aan de ziekteverzekering
    Vanaf het eerste kwartaal 2015 is de speciale bijdrage van 1,40% voor de statutairen inbegrepen in de patronale basisbijdragen
  • 671 type 0: als ze enkel onderworpen zijn aan de ziekteverzekering en de kinderbijslag.
    Dit werknemerskengetal is niet meer toegelaten vanaf het eerste kwartaal 2015. Vanaf deze datum worden alle statutairen aangegeven onder werknemerskengetal 675.

Bijkomende informatie DmfAPPL - Statutairen openbare sector - werknemerskengetallen

In DmfAPPL worden de statutairen van de openbare sector aangegeven in het blok 90012 "werknemerslijn" met de specifieke werknemerskengetallen:

  • 601: vastbenoemden
  • 604: vastbenoemden - mindervaliden in een beschutte werkplaats
  • 608: stagiairs met het oog op een vaste benoeming - vakantieregeling privésector
  • 609: stagiairs met het oog op een vaste benoeming - vakantieregeling openbare sector
  • 642: vastbenoemde geneesheren - SZbijdragen - geen pensioenbijdragen
  • 651: vastbenoemde geneesheren - geen SZbijdragen - pensioenbijdragen
  • 652: vastbenoemde geneesheren - geen SZbijdragen  geen pensioenbijdragen.

De pensioenbijdragen voor de statutairen worden geïnd op basis van de werkgeverscategorieën 971, 972, 973, 974, 976 en 977.