Ikwilaanwerven.be: gids voor startende werkgevers

10 mei 2019 - Personeel aanwerven: voor veel ondernemers is het een grote stap die veel vragen oproept. De informatie die ze zoeken, is verspreid over verschillende websites en overheidsdiensten. Om de spelregels overzichtelijker te maken, lanceert de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) ikwilaanwerven.be. Op die website vindt u als ondernemer een volledig en betrouwbaar overzicht van alles wat u moet weten om werkgever te worden.

Kosten inschatten

Ikwilaanwerven.be wijst u op álle administratieve aspecten van het werkgeverschap. Contracten, verzekeringen, sociale verplichtingen – ze komen allemaal aan bod. Een checklist helpt u om geen enkel element uit het oog te verliezen.

Maar de belangrijkste vraag van een ondernemer is natuurlijk hoeveel een werknemer kost. Daarom geeft ikwilaanwerven.be u een schatting van de kosten. U kiest uw sector en krijgt typische werknemersprofielen te zien. Aan elk profiel hangt een prijskaartje. Dat toont niet alleen het totale bedrag, maar ook de verschillende kostenposten waaruit het bedrag is opgebouwd. Zo neemt het naast het loon en de sociale bijdragen bijvoorbeeld ook verplichte verzekeringen in rekening. Kunt u een RSZ-vermindering krijgen, dan wordt ook dat vermeld.

Bij de keuze van een werknemer spelen nog andere overwegingen een rol. Zo kan een jobstudent financieel erg voordelig zijn, maar je kunt hem maar voor een beperkte tijd inzetten. Daarom vermelden de profielen de specifieke voor- en nadelen. Ikwilaanwerven.be helpt u op die manier om een geïnformeerde keuze te maken.

Dashboard

Meld u aan met uw eID of itsme, en u hebt toegang tot uw persoonlijke dashboard. Daar ziet u welke gegevens de RSZ over uw onderneming heeft, en u hebt zicht op uw personeelsbestand. Ook e-Box, de digitale brievenbus waarin u berichten van de overheid ontvangt, is aan het dashboard verbonden.

Het dashboard is op dit moment nog in volle ontwikkeling. Op termijn moet het uw volledige situatie ten overstaan van de RSZ tonen. U ziet dan of u up-to-date bent met uw betalingen en administratieve verplichtingen.

Extra ondersteuning

Een dienstverlening op maat kan de RSZ natuurlijk niet leveren. Ikwilaanwerven.be biedt u dus de grote lijnen. Waar nodig verwijst de site u door naar gespecialiseerde dienstverleners, zoals boekhouders, sociale dienstverrichters of beroepsorganisaties.