Hervorming van de kinderbijslag

04 december 2018 - Als gevolg van de 6e Staatshervorming wordt de kinderbijslag geregionaliseerd. Het is dus de woonplaats van het kind die voortaan bepaalt wie jouw kinderbijslag uitbetaalt.

Belangrijk voor jou is dat je niets hoeft te doen. Er zal normaal gezien ook geen onderbreking zijn in de uitbetaling van je kinderbijslag.

Vlaanderen

De nieuwe publieke Vlaamse uitbetaler heet FONS. Het nieuwe kinderbijslagsysteem met de naam ‘Groeipakket’ start op 1 januari 2019:

  • Kinderen geboren voor 1/1/2019 krijgen een Groeipakket met de bedragen van hun kinderbijslag op 31/12/2018. Zij kunnen recht hebben op een toeslag uit het Groeipakket.
  • Kinderen geboren vanaf 1/1/2019 krijgen de nieuwe bedragen uit het Groeipakket.

Lees de details op de website van FONS.

Brussel

In Brussel verandert er niets in 2019. De Brusselse kinderbijslag wordt pas hervormd in 2020. Tot 1 januari 2020 blijft FAMIFED, het publieke kinderbijslagfonds, de kinderbijslag voor kinderen met een domicilie in Brussel beheren en betalen. Vanaf 1 januari 2020 wordt Famiris, het nieuwe publieke kinderbijslagfonds in Brussel, verantwoordelijk.

Lees de details op de website van Famiris.

Wallonië

Het nieuwe Waalse publieke kinderbijslagfonds FAMIWAL start op vanaf 1 januari 2019.

De Waalse hervorming gebeurt in 2 stappen:

  • vanaf 1 januari 2019 zijn er al bepaalde nieuwe regels van toepassing zijn voor alle kinderen, en
  • vanaf 1 januari 2020 zijn de nieuwe bedragen van toepassing voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2020.

Je leest meer over de Waalse kinderbijslag op het portaal van de Federatie Wallonië-Brussel, en op de website van FAMIWAL.

Duitstalige Gemeenschap

Het ministerie van de Duitstalige Gemeenschap – afdeling Gezin en Sociale Zaken betaalt vanaf 2019 de kinderbijslag, het kraamgeld en de adoptiepremie voor alle kinderen die in de Duitstalige Gemeenschap wonen. De eerste betaling wordt op 8 februari 2019 uitgevoerd.

Meer informatie lees je op het portaal van de Duitstalige Gemeenschap.

Auteur Famifed - Federaal agentschap voor de kinderbijslag