Een kleintje op komst? Vind hier een stappenplan om je kraamgeld aan te vragen!

10 november 2017 - De geboortepremie, of het kraamgeld, is een eenmalige premie die ouders krijgen bij de geboorte van een kind. Deze premie wordt niet automatisch uitbetaald, je moet die als ouder zelf aanvragen.

Je vindt alle informatie over de aanvraagprocedure op de website van het publieke kinderbijslagfonds, FAMIFED.  

Wat moet je doen?

Ouders kunnen vanaf de 6de maand zwangerschap (24 weken) een aanvraag voor kraamgeld indienen via de werkgever van de vader. Het aanvraagformulier kraamgeld is beschikbaar op de website van FAMIFED.

Dat formulier stuur je ingevuld en ondertekend terug naar het kinderbijslagfonds. De biologische moeder van het  kind ontvangt (ten vroegste) vanaf de 8ste maand zwangerschap de premie op haar bankrekening.

Wil je graag het kraamgeld ontvangen nog voor de geboorte van je kindje? Dat kan! Voeg bij het ingevulde formulier een attest toe van je dokter of vroedvrouw dat bevestigt dat je minstens 5 maanden zwanger bent. Stuur deze documenten naar je kinderbijslagfonds.

Ben je niet zeker bij welk kinderbijslagfonds je bent aangesloten?

Druk via de website van FAMIFED het aanvraagformulier kraamgeld af, vul het in en stuur het ingevuld én ondertekend (eventueel met doktersattest) terug naar FAMIFED, Trierstraat 70, 1000 Brussel. Wij zoeken uit bij welk kinderbijslagfonds je dossier moet worden opgestart. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek staan wij in voor de voorlopige uitbetaling van het kraamgeld.

Ook als je niet werkt en geen uitkering krijgt, kan je bij het publieke kinderbijslagfonds terecht voor gewaarborgd kraamgeld.

Ter info! De uitbetaling van de kinderbijslag wordt automatisch opgestart eens het kind ingeschreven is bij de gemeente.