Corona-ouderschapsverlof aanvragen bij de RVA

15 mei 2020 - De federale regering heeft een bijzondere vorm van ouderschapsverlof in het leven geroepen om ouders te helpen met de combinatie werk en opvang van hun kinderen: het corona-ouderschapsverlof. Met dat verlof kunnen ouders met een kind jonger dan 12 jaar, of jonger dan 21 jaar als het kind een handicap heeft (die leeftijdsgrens valt weg in sommige specifieke situaties voor kinderen met een handicap), hun prestaties verminderen tot 1/2 of met 1/5, tussen 1 mei en 30 juni 2020.

Hoe vraag je corona-ouderschapsverlof aan?

  1. Laat je werkgever weten dat je corona-ouderschapsverlof wilt nemen. Je vraagt zijn of haar akkoord.
  2. Je werkgever vult als eerste zijn of haar deel van de online-aanvraag in.
  3. Wanneer je werkgever het eerste deel ingevuld heeft, krijg jij een mail met een link waarmee je jouw deel van de aanvraag online kunt invullen.

Opgelet: neem je momenteel al een gewoon ouderschapsverlof op, en wil je dat omzetten naar een corona-ouderschapsverlof voor hetzelfde kind en voor hetzelfde type onderbreking (1/2 naar 1/2 of 1/5 naar 1/5)? Je moet nog steeds het akkoord van je werkgever vragen, maar die kan dan een vereenvoudigde aanvraag doen bij de RVA. Jij moet zelf geen aanvraag meer indienen.

Meer info

Je leest meer over het corona-ouderschapsverlof op de website van de RVA

Auteur Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening