Belgische sociale zekerheid wint internationale prijs voor geïntegreerd informaticasysteem

31 mei 2019 - Met hun geïntegreerd samenwerkingssysteem, gebaseerd op de digitalisering en automatisering van hun dienstverlening, winnen de Belgische openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ) de Prijs voor goede praktijken in de categorie Europa 2019. Uitreiker van de prijs is de International Social Security Association (ISSA).

Meer digitaal en meer automatisch

Het Belgische socialezekerheidsstelsel is historisch gezien robuust. Toch rezen er stilaan vragen over zijn complexiteit en efficiëntie. De openbare instellingen van sociale zekerheid tekenden een gezamenlijke strategie uit om het systeem doeltreffender te maken en de werkingskosten te drukken.

De strategie kiest voor meer digitalisering en automatisering via een gemeenschappelijk platform. Het platform verenigt verschillende bevoegdheidsniveaus, overheidsdiensten en privépartners zoals mutualiteiten, OCMW’s en sociale secretariaten. In totaal zijn dat meer dan 3.000 professionele actoren binnen de sociale zekerheid.

Aanzienlijke besparingen

Vandaag vervangen 220 elektronische processen meer dan 800 papieren formulieren. Het voordeel is dubbel: minder administratieve lasten voor burgers, en een jaarlijkse besparing van meer dan een miljard euro aan werkingskosten voor werkgevers.

Meer dan een miljard papieren uitwisselingen zijn intussen vervangen door elektronische berichten. De coördinatie tussen de verschillende actoren binnen de sociale zekerheid verloopt nu automatisch. Dankzij dit geïntegreerde informaticasysteem worden steeds meer sociale premies en uitkeringen, zoals kinderbijslag of pensioenen, automatisch toegekend

Beste van 76 inzendingen

Uit de 76 inzendingen van 26 aangesloten instellingen uit 20 landen koos de ISSA het Belgische informaticasysteem als de beste praktijk. Voor deze verbetering in de dienstverlening kregen de Belgische openbare instellingen van sociale zekerheid in mei 2019 de Prijs voor goede praktijken tijdens het regionale socialezekerheidsforum voor Europa in Bakoe, Azerbeidzjan. De RVA en de HVW kregen bovendien individueel nog erkenning voor meerdere goede praktijken.

Burgers beter bijstaan

Jean-Marc Vandenbergh, administrateur-generaal van de HVW, en voordrager van dit dossier voor de openbare instellingen van sociale zekerheid:

“De digitalisering en de automatisering van de sociale zekerheid in België zijn een win-winsituatie voor de socialezekerheidsinstellingen, de werkgevers en vooral ook de burgers. Dankzij onze gezamenlijke inspanning konden we de bedrijfsprocessen op grote schaal herinrichten. Voortaan wordt een maximum aan sociale uitkeringen automatisch toegekend. We zien in onze dagelijkse praktijk dat deze innovatie het verschil kan maken.”

Wat is de ISSA?

De International Social Security Association (ISSA) is ’s werelds meest toonaangevende internationale organisatie voor socialezekerheidsinstellingen, overheidsdiensten en agentschappen. De ISSA bevordert uitmuntendheid in de administraties van de sociale zekerheid, met professionele richtlijnen, kennis van deskundigen, diensten en ondersteuning. Op die manier wil ze haar leden over de hele wereld in staat stellen om dynamische socialezekerheidsstelsels en een dito beleid te ontwikkelen.

De ISSA werd in 1927 opgericht in Brussel onder auspiciën van de Internationale Arbeidsorganisatie.