Vaccinatie

Vaccins zijn er niet alleen voor kinderen. Ook als volwassene kun je een vaccinatie nodig hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval in de volgende situaties:

  1. Je bent als kind niet voldoende gevaccineerd.
  2. Een vaccinatie die je als kind hebt gekregen, moet herhaald worden.
  3. Je werkt in een ziekenhuis en komt veel in contact met mensen met een besmettelijke ziekte.
  4. Je gaat een avontuurlijke reis maken naar een tropische bestemming.
  5. De winter staat voor de deur en je wil je beschermen tegen de griep.

Als je je afvraagt of je een vaccinatie nodig hebt, kun je het best raad vragen aan je huisarts. Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde lees je welke vaccins je moet krijgen als je op reis gaat.

De ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) komt tegemoet in de prijs van veel vaccins voor volwassenen. In welke mate het vaccin dat je nodig hebt wordt terugbetaald, is onder meer afhankelijk van het type vaccin en je situatie.  Je huisarts kan je meer informatie geven over de terugbetaling van je vaccin. 

Loop je op je werkplek een verhoogd risico op infecties? Bij het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) kan je terecht voor gratis vaccins.

Meestal gaat het om vaccins tegen hepatitis A en B, maar ook minder frequent voorkomende ziektes komen in aanmerking.

Als patiënt vind je al je gezondheidsgegevens en onlinediensten op het portaal eGezondheid. Je ziet er de informatie die zorgverleners (jouw huisarts, ziekenhuis, apotheker…), jouw ziekenfonds of andere overheidsinstellingen (vb. registratie orgaandonatie) elektronisch opslaan en delen.