Vaccinaties voor kinderen

Welke vaccins moet mijn kind krijgen?

Als je pas een kind hebt gekregen, moet je het laten vaccineren tegen polio (kinderverlamming). Tegen andere ziekten hoef je je kind niet te laten vaccineren, maar het is beter om dat wel te doen. Met vaccinaties kun je gevaarlijke ziekten zoals tetanus en difterie voorkomen.

De overheid heeft een schema opgesteld waarin staat welke vaccins je kindje het best kan krijgen en wanneer. Sommige van die vaccinaties moeten worden herhaald als je kind al wat ouder is. Je vindt het vaccinatieschema op de website van Kind en Gezin en het Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE).

Voor meer informatie kan je ook contact opnemen met je huisarts of kinderarts.

Hoeveel kost vaccinatie?

De meeste vaccins in het vaccinatieschema zijn gratis. Bij Kind en Gezin en ONE kun je navragen voor welke vaccins je moet betalen.

De toediening van het vaccin is gratis als je je baby laat vaccineren in een consultatiebureau van Kind en Gezin of ONE. Bij de huisarts of kinderarts betaal je wel de raadpleging.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met je ziekenfonds.

Wie is bevoegd voor het vaccinatiebeleid?

Iedere gemeenschap is bevoegd om het vaccinatiebeleid te beheren. De websites Vaccination-info, Zorg en Gezondheid en deine Gemeinschaft informeren je over de verschillende initiatieven die de verschillende overheden volgen.

Zorg en Gezondheid: https://www.zorg-en-gezondheid.be/

Corona info: https://www.info-coronavirus.be/nl/